Як вибрати узбецький казан для м'яса та плову?
Казан – традиційний середньоазіатський посуд у формі півкулі. У ньому готують різні страви, одна з яких, звичайно ж, плов. За рахунок округлої форми полум'я і тепло рівномірно розподіляється по їжі, що готується, а товсті стінки зберігають температуру, тому ви можете розігрівати, смажити або тушкувати м'ясо та інші продукти. У нашому інтернет-магазині ви можете замовити узбецькі (наманганські) казани з доставкою в будь-яке місто України.
Якими бувають наманганські казани?
Один із основних параметрів – це розмір посудини. Так, казан об'ємом 2-4 л відмінно підійде для сім'ї з 2-3 осіб, проте якщо ви вирішили готувати в ньому плов, краще взяти модель на 5-8 л. Вона поміститься на побутову плиту, за рахунок чого підійде для використання у міських умовах. Казани на 9-15 л стануть чудовим вибором для застосування у заміському будинку, таборах, кемпінгах, виїздів за місто.
Що стосується матеріалу, то для виготовлення казанів використовують чавун, кераміку або литий алюміній. Перший матеріал традиційний, добре тримає температуру, але важкий. У нього є одна особливість – жир вбирається в пори казана, створюючи тим самим натуральне антипригарне покриття. Алюмінієві моделі легкі, швидко нагріваються і швидко остигають, тому найкраще брати казан з товщиною стінок близько сантиметра – це запобігає пригоранню та передчасному охолодженню вашої страви.
Керамічний узбецький казан для плову виготовлений із глини, а потім інтенсивно обпалений. Він може бути як пересувним, так і нерухомим. Характерна риса – можливість запікання. У сучасному варіанті він має вигляд сковорідки із кришкою зі скла. Кераміка – екологічний , але не дуже міцний матеріал. Рідко трапляються моделі великої місткості. В азіатських країнах такі казани використовуються не тільки для приготування їжі, але й для зберігання молочних продуктів.
Вибір казана для плову: кілька рекомендацій
Насамперед визначтеся, скільки ви хочете його приготувати. Як правило, достатньо 5-8 літрів. Однак, якщо учасників трапези понад п'ять, рекомендується брати не менше 10 літрів. Варто враховувати матеріал, з якого виготовлений казан. Чавун вважається міцнішим, але це черговий міф. Алюміній легший, та його простіше носити із собою, а чавун залишається теплим трохи довше, ніж алюміній.
Якщо ви плануєте готувати на багатті, краще взяти модель з опуклим дном, а якщо на плиті – з рівним. Такий казан буде стійким та рівномірно прогрівається на невеликому вогні. Врахуйте, що не лише сам казан, а й його кришка має форму. Є плоскі, опуклі та каструлеподібні моделі з двома ручками з боків.
Як купити казан чавунний у нашому інтернет-магазині?
Щоб оформити замовлення, заповніть форму зворотного зв'язку на сайті або зателефонуйте нам за номером, вказаним у розділі контактної інформації. Ви зможете отримати консультацію з питань, що вас цікавлять, від менеджера, який допоможе зробити правильний вибір.
- Афганські казани – готуйте улюблені страви вдвічі швидшеАфганські казани з’явилися на ринку України відносно нещодавно, проте одразу ж полюбилися споживачам. Цей особливий посуд підходить не лише для приготування страв східної кухні, а й тих, які часто готуються у більшості українських родин. Всі страви в ньому виходять дуже ніжними та ароматними. Це відбувається за рахунок особливої будови казана.Повна версія статті